Английски Български
RUF Award Logo


Наградата „Гауденц Б. Руф”
 

е основана в 2007 от швейцарски гражданин, който е живял в България между 1995 и 2000година, опознал е богатия културен живот на страната и е убеден в нейния творчески потенциал.
 

Наградата се обезпечава финансово от фонд, създаден в Швейцария.
 

Тя има за цел да стимулира и популяризира български художествени постижения в областта на визуалните изкуства и да извежда във фокус творчеството на младите поколения.
 

От 2007 до 2011, след конкурс, наградата бе присъждана всяка година на един млад и един утвърден творец. През този период за нея се състезаваха общо 560 кандидати, 79 от които бяха номинирани за отличието. Произведенията на номинираните бяха представени на годишни изложби и публикувани в каталозите към тях (вж. ПОБЕДИТЕЛИ).
 

От 2012 до 2018 г. средствата от наградата "Гауденц Б. Руф" осигуряваха подкрепа за създаването на художествени творби на български художници и за събития, представящи съвременното българско изкуство в България и чужбина.

Накрая, през 2019 г. наградата "Гауденц Б. Руф" ще отпразнува последната година от своето съществуване като организира конкурс за млади художници на възраст до 40 години и последваща изложба "Finale".